Kinderboekenweek 2016: 8-12 jaar

Zoals beloofd heb ik een lijstje samengesteld met boeken binnen het thema van de Kinderboekenweek 2016: “Voor Altijd Jong”. Deze boeken zijn allemaal te vinden in de bibliotheek van Haren (Biblionet Groningen). Ik heb de boeken verdeeld over 2 berichten: “Kinderboekenweek 2016: 4-8 jaar” en “Kinderboekenweek 2016: 8-12 jaar”

De titels van de boeken zijn gelinkt naar het betreffende boek op de website van de bibliotheek.

Boeken voor kinderen van 8 tot 12 jaar:

Mijn opa de trekvogel door Liesbet Ruben
Adam (11) is een Amsterdamse jongen met een Marokkaanse opa. Ze reizen samen door Marokko en opa vertelt hem over zijn leven van vroeger en nu, gewoontes en de Arabische taal. Met veel kleurenfoto’s van het land. Vanaf ca. 10 jaar.

Sammie en opa door Enne Koens
Sammie is negen jaar en een meter vierendertig lang. Hij heeft rood haar en grijze ogen. Hij heeft een moeder en waarschijnlijk ook een vader, alleen weet Sammie niet wie hij is of hoe hij heet. Zijn moeder wil daar niets over vertellen. Omdat zijn moeder een drukke baan heeft, woont Sammie vier dagen in de week bij zijn opa. Sammie vindt het er geweldig, want zijn opa vertelt de spannendste verhalen en ze verzinnen samen de grootste avonturen. Ze doen alsof ze toeristen zijn en spreken een zelfbedachte taal, ze nodigen een zwerver uit en koken een koningsmaal voor hem en ze bouwen een vliegtuig om mee naar Parijs te vliegen en Sammies vader te zoeken. Maar dan wordt opa ziek. Heel ziek. Sammie is ontroostbaar. Zullen hij en zijn opa nog naar Parijs kunnen vliegen en Sammies vader vinden? Enne Koens schreef een ontroerend en geestig verhaal over Sammie en zijn fantasievolle opa. De hoofdstukken bestaan uit afgeronde avonturen. In trefzekere en virtuoze zinnen weet Enne Koens de bijzondere band tussen een kleinzoon en zijn grootvader te vangen.

De verhalen van Opa Eik door J.L. Badal
De opa van Guus en Maya kent Opa Eik, een heel oude boom die prachtige verhalen kent. Guus en Maya verdwalen in de wondere verhalenwereld van Opa Eik. Vanaf ca. 10 jaar.

Opa en het geheim van de smokkelaars door Per Olov Enquist
Marcus en zijn nichtje en neefje logeren in de zomer bij opa en zijn vrouw Gunilla. De kinderen willen graag weer op expeditie naar de Berg met de Drie Grotten, zeker wanneer ze een mys-terieuze vondst doen in een tent.Bepakt en bezakt vertrekken opa, Mina, Marcus, Gabriel en hond Pelle naar de berg. Aan opa hebben ze tijdens de tocht niet veel, hij is vooral een grote last!In de derde grot vinden ze nog meer vreemde zaken zoals een zendinstal-latie en pakketjes met wit poeder. Even later landt er een helikopter op de berg. Er stappen vier Russen uit die opa en de kinderen gijzelen. Zal het hen luk-ken aan de smokkelaars te ontkomen? Een (voor)leesfeest voor kinderen en ouders!

Mijn opa de bankrover door Sjoerd Kuyper
Je had erbij moeten zijn toen de opa van Grace de bank overviel. Met zijn wijsvinger in zijn jaszak op het meisje achter de balie gericht, alsof-ie een pistool had. Met z’n lieve ouwe hoofd.De opa van Grace is wel oud, maar niet gek. En hij is ook geen bangerik. Nu moet hij naar een verzorgingshuis, en daar heeft hij bepaald geen zin in. Hij gaat nog liever naar de gevangenis! Als zijn kinderen ook nog eens zijn bankrekening blokkeren, is de maat vol. Samen met Grace smeedt opa een woest plan: hij gaat een bank overvallen. En het lukt! Slimme Grace en onverschrokken opa gaan ervandoor met maar liefst veertienduizendvijfhonderdzesenzeventig euro… het bedrag op opa’s rekening. Laat dat nou precies genoeg zijn voor een reis naar Columbia, het land waar Grace vandaan komt!

Matser en opa en het knotsgekke voetbalboek door Natascha, Pieter Stenvert, Feller
Opa en Matser beleven allerlei voetbalavonturen. Met informatie over spelregels en andere wetenswaardigheden over voetbal. Vanaf ca. 8 jaar.

Meester Opa door Pauline, Henk Oud, Hokke
De klas van Merel en Laura is stomverbaasd als de nieuwe meester een oude man blijkt te zijn. Vanaf ca. 9 jaar.

Cadeau voor opa door Hilda Algra
Emma (11) maakt voor haar opa een werkstuk over de tijd dat opa jong was en in Amerika woonde. Het was de tijd van Martin Luther King. Vanaf ca. 10 jaar.

Matser en opa en het knotsgekke boterhammenboek door Natascha, Pieter Stenvert, Feller
Als Matser bij zijn opa is, doen ze veel leuke dingen. Samen maken ze ook heerlijke boterhammen klaar, waarvan de recepten vermeld worden. Deze uitgave met gekleurde tekeningen heeft de vorm van een boterham. Vanaf ca. 8 jaar.

Opa, hou jij het nog vol? een bloemlezing met 100 gedichten over opa’s en oma’s.
Verzameling gedichten over opa’s en oma’s van verschillende auteurs zoals Willem Wilmink, Annie M.G. Schmidt en Eva Gerlach. Met zwartwittekeningen. Vanaf ca. 4 tot 13 jaar.

Oma zet de buurt op stelten door Yvonne Witter
Oma Sita en haar 11-jarige kleindochter maken een plan om het speelveld om te bouwen tot beweegtuin. Verhaal, afgewisseld met o.a. bewegingsoefeningen. Met lijntekeningen in kleur. Voorlezen vanaf ca. 7 t/m 10 jaar, eventueel zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Oma boef door David Walliams
Ben is elf en hij vindt het niet leuk dat zijn ouders hem elke vrijdag naar zijn oma brengen. De oude dame heeft wit haar en een kunstgebit, ze stopt haar gebruikte zakdoek in haar mouw, ze ruikt heel erg naar koolsoep en laat voortdurend windjes, ze wil altijd scrabble spelen en stuurt hem veel te vroeg naar bed … Maar op een dag ontdekt Ben dat ze, net als heel veel volwassenen, een geheim heeft. Zijn oma is een internationaal gezochte juwelendief!Luchtig verteld met veel humor en grappige illustraties.Een aanrader voor kinderen vanaf 8 jaar. Ongetwijfeld dé opstap naar zelf boeken lezen.In een stijl die aanleunt bij die van de Britse successchrijver Roald Dahl.

Oma Jojo en de Monsterclub door Monique Zanden, van der
De oma van Rein is verhuisd. Als Rein op bezoek gaat, schrikt hij heel erg. Er staat een vreemde man in de keuken en oma is weg! Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. AVI-M5. Vanaf ca. 9 jaar.

Oma ontsnapt! Door Janneke Schotveld
De meeste kinderen hebben een broertje of een zusje. Tibbel niet; zij heeft een oma. Haar oma Babs woont in een huisje in de tuin van Tibbel en haar moeder. Ondanks het feit dat oma al op leeftijd is, kan ze nog de handstand en wint ze altijd op de Wii. Met oma Babs is het nooit saai. Maar opeens heeft Tibbels moeder het tuinhuisje nodig voor haar werk, en moet oma verhuizen naar een bejaardentehuis. Tibbel is het daar niet mee eens. Ze loopt weg om oma te gaan bevrijden. Dat is nog niet zo simpel als ze dacht…

Circus Oma door Bies, Camila Ede, van, Fialkowski
Op school wordt dag georganiseerd waarop opa’s en oma’s vertellen over hun vroegere werk. Annemarie’s oma is acrobaat in een circus geweest. Ze wil alleen komen als de andere artiesten ook komen. Vanaf ca. 8 jaar.

Geef een reactie